Najverovatnije je sve počelo već od mog rođenja 1972 godine, jer ako lov i priroda nisu u mojim genima, onda sam pored oca Urban Mark-a zavoleo lov i lovačke pse jer sam oduvek bio okružen Nemačkim Oštrodlakim Ptičarima, koje je on počeo da uzgaja još od 1967 godine. Kao malog, moj brat Urban Đula vodio me je na jamarenje sa Lovačkim Terijerima. Ubrzo sam zavoleo i ovu rasu. Sa svojih 12 godina pored Nemačkih Oštrodlakih Ptičara, počinjem samostalno da uzgajam Lovačke Terijere, Kratkodlake i Oštrodlake Jazavičare. Posle nekoliko godina površinskog lova i jamarenja sa sve tri rase, opredeljujem se za uzgoj Lovačkih Terijera sa kojima 1989 godine osvajam 2x I. nagradni razred na utakmicama u radu.

Ali kako godine prolaze, odrastam i sa dotad stečenim iskustvom u lovu sa Terijerima i Jazavičarima, 1998 godine opredeljujem se (zauvek) za uzgoj Oštrodlakih Jazavičara i prestajem sa uzgojem Lovačkih Terijera. Iste godine nabavljam ženku Oštrodlakog Jazavičara koja se zove Marpuisa Merry sa kojom uspešno lovim i jamarim svu divljač.

Godina 2000, uvozim iz Mađarske mužjaka po imenu Pezsgőparti Boly i ženku Pezsgőparti Henriett, sa kojima uspešno lovim površinsko i podzemno.

Godine 2002 uvozim ponovo iz Mađarske mužjaka Tolnavölgyivadász-Guba i ženku Gházi-Kaszim Nyinu.Sa kojima takođe uspešno jamarim i lovim površinski.

2003 godina,ja Urban Rudolf registrujem odgajivačnicu"OF FAMILY URBAN" -YU, i iste godine mužjak Pezsgőparti Boly postaje CH SCG.

 

2004 godine, iz kombinacije Pezsgőparti Boly i Pezsgőparti Henriett, ženkica Biba postaje JCH SCG.

Također iz kombinacije Pezsgőparti Boly i Marpuisa Merry, mužjak Lax postaje JCH SCG.

2005 godine, odgajivačnica "OF FAMILY URBAN" -YU uzgaja 27 štenadi.

2006 godine, se očekuje 4 legla, 2 od oca Pezsgőparti Boly i 2 od oca Tolnavölgyivadász-Guba!

 

Iz ličnog iskustva iz lova sa ovom inteligentnom i plemenitom rasom:

Jamarenje: Najviše volim da jamarim u januaru tokom parenja lisica, jer tada one rado posećuju i jazavčeve jazbine koje su sa više ulaza i izlaza. Ukratko, za jednom lisicom u teranju nakupi se više lisova pa još ako ih zateknem u jazavčevoj prostranoj jazbini, lov može da počne. Zavisno od starosti, prostranosti i komplikovanosti jazbine, najmanje puštam 2 iskusna psa +jednog mladog (da uči od starijih) a najviše 4 iskusna +2 do 6 mladih pasa. Sve je jako jednostavno, sve te pse prevozim zajedno u istom kavezu do jazbine, takođe ih sve puštam odjednom, po mogućnosti u glavni ulaz od jazbine. Uglavnom svaku jazbinu očiste(isterajući divljač) u roku od sat vremena, pa nekad i do više časova. Ja dokle sedim na stolici nedaleko od jazbine, sakriven koliko je to moguće i odstreljujem lisice u begu. Za svakom odstreljenom lisicom izleće i neki od iskusnih pasa i dozvoljavam im samo da omirišu lovinu, i na komandu nazad, psi se vraćaju u jazbinu i nastavljaju sa isterivanjem preostale divljači. U proseku svaki izlazak u ovakvu vrstu jamarenja kiti rolbar moga džipa sa 2, a dosad najviše 6 lisica u jednom danu.

Površinski lov: Ova rasa se uspešno može koristiti kao krvoslednik (potraga za ranjenom krupnom divljači)gde su se moji psi i dokazali na sndaća i divlju svinju.

 

Uspešno se mogu koristiti u lovu na sitnu pernatu i dlakavu divljač, po gotovu u kombinaciji sa Nemačkim Oštrodlakim Ptičarom na mestima gde ptičar ne može lako da priđe (grmnje, glogovnjak, kupinište) za delić sekunde se stvori Oštrodlaki Jazavičar, i tako u kombinaciji sa ove dve plemenite rase lov postaje pravo uživanje. Ja lično tako lovim već više godina, pošto imam registrovanu odgajivačnicu i za Nemačke Oštrodlake Ptičare.

U lovu na divlje svinje dokazali su se podjednako obe rase, ali najlepši je lov u kombinacije sa obe rase, kako u šumi-grmnju tako i u trsci-kukuruzištu.

Oštrodlaki Jazavičar je inteligentna i plemenita svestrano upotrebljiva rasa. Savetujem svim iskusnim lovcima, po gotovu onima koji su se umorili (poput mene) od ljutih terijera, da nabave jednog lovnog primerka Oštrodlakog Jazavičara i da uživaju u lovu.

 

TOP


NEMAČKI OŠTRODLAKI PTIČAR   /  OŠTRODLAKI JAZAVIČAR

WEBSHOP / ISTORIJA / NAŠI PSI / PONUDA  / GALERIJA / KONTAKT

Naši psi: MUŽJACI / ŽENKE

ŠAMPIONSKE POVELJE  /  IZLOŽBE I UTAKMICE  /  LINKS

Ponuda: ŠTENAD  / MLADI PSI  /  ODRASLI   /  OBUČENI  / ŠAMPIONI

Posetite isto: www.pudlice-bele.co.rs

e-mail: urbanrudi@eunet.rs

 
              

       English         Srpski